tiistai 3. tammikuuta 2017

Korkeakouluopiskelijan tuet

Ajattelin näin vuoden ensimmäisenä viikkona postata hieman asiaa opiskelijan etuuksista. Kyseessä ovat siis lähinnä Kelasta tulevat tuet, ja nimenomaan korkeakouluopiskelijalle tarkoitetut tuet.

OPINTOTUKI

Tämä tukimuoto on ehkäpä se kaikkein tunnetuin. Tosin tulevaisuudessa tulee tähänkin varsin selviä muutoksia. Tämä Suomen ns. "kansalaisten rakastama" hallitus onkin päättänyt, että tulevaisuudessa opintotuen määrää vähennetään selvästi ja opiskelijoiden on pakko hakea opintolainaa. Tähän päivään asti opintolainan hakeminen on ollut vapaaehtoista...
Opintoraha pienenee jopa 250,28 euroa tämän vuoden elokuussa! Hurjia muutoksia siis luvassa, eikä tätä voi millään tavalla perua. Korkeakouluopiskelijat järjestivät hienon mielenosoituksen viime vuonna, mutta... - tuloksitta.
Lisäksi opintopisteitä on tuon muutoksen myötä kerättävä 6 per kuukausi. Aikaisemmin vaadittiin vain 5 opintopistettä kuukaudessa. Ja mikäköhän on syy tähän muutokseen?
Olen netistä lukenut sellaisia huhuja, että hallituksen mielestä korkeakouluopiskelijat ovat laiskoja eivätkä kuulemma opiskele tarpeeksi tehokkaasti. Tämän vuoksi opintopisteitä on kerättävä nopealla tahdilla...
Moni korkeakouluopiskelija käy opiskelujen ohessa työssä, jotta pystyvät jollakin tavalla elättämään itsenstä. Eihän nuo Kelan antamat tuet kovin suuria edes ole, ja sen vuoksi lisätienestit tulevat tarpeen.
Tässä myös vuoden takainen artikkeli niistä kuuluisista tukileikkauksista:

ASUMISLISÄ

Asumislisä on sidoksissa opintotukeen. Eli jos aiemmin on saanut asumistukea, tämä tuki on peruttava ja haettava opintotukeen kuuluvaa asumislisää. Tämä vaikuttaa sitten selvästi vuokran maksuun. Itsellänikin vuokran määrä muuttuu, ja on muistettava lisäksi asumislisän osuus... Eli asumiseen saa myös tukea Kelalta, tosin vuokran määrä vaikuttaa tähän aika suuresti.

ATERIATUKI

Korkeakouluopiskelijalle ruokailu ei ole ilmaista. Kampusten ravintolapalvelut ovat laadukkaita, ja jokaiselle opiskelijalle jaetaan korkeakoulussa Kelan myöntämä ateriatukeen oikeuttava kortti. Korttia näyttämällä opiskelija saa huiman 1,95 euron alennuksen! Eli tällainen etuus on myös saatavilla.

Joka tapauksessa Kela olettaa, että korkeakouluopiskelijan opinnot edistyvät riittävästi. Lisäksi korkeakoulussa on opiskeltava seuraavanlaisesti, jotta opintotukea myönnetään:
  • - tukikuukautta kohti keskimäärin vähintään 5 opintopistettä ja
  • - jokaisen lukuvuoden aikana vähintään 20 opintopistettä.
Ja nämä ovat kuitenkin vähimmäisvaatimuksia - joku saattaa suorittaa enemmänkin yhden kuukauden aikana. Itselläni onkin sitten suuri työ keskittyä niin opiskeluun kuin siihen, että tarvittava määrä opintopisteitä on kasassa. 

Hei muuten, enää 6 päivää opintojen (ja orientaatioviikon) alkamiseen! :D :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti