perjantai 16. joulukuuta 2016

Miten valmistaudun pääsykokeisiin? Osa 1/2

Pitkän pohdinnan jälkeen päätin jakaa teille muutamia vinkkejä, miten valmistautua pääsykokeita varten. Tiedän, että netistä löytyy jos jonkinlaisia vinkkejä ja niksejä, mutta tässä kuitenkin omakohtaisia kokemuksia, jotka loppujen lopuksi (kahden vuoden yrittämisen jälkeen!) auttoivat minua pääsemään sisään ammattikorkeakouluun.

1. Valmistaudu luku-urakkaan henkisesti

Tällä tarkoitan sitä, että annat aivojesi hieman levätä. Älä stressaa tulevaa koitosta. Okei, tämä oli helpommin sanottu kuin tehty minun osaltani, koska ensimmäisen kerran (vuonna 2014) kun hain amk-opiskelemaan, stressasin ihan kauheasti tulevia pääsykokeita! Ja se sitten näkyi siinä, että en sisäistänyt materiaaleja kunnolla ja koe meni pieleen...
Mutta tosiaan, valmistaudu siis tulevaan luku-urakkaan kunnolla, koska hyvinvoivana ja virkeänä muistat paremmin asiat, jotka luet ennakkoon jaettavasta materiaalista.


2. Perehdy ennakkomateriaaliin- perusteellisesti!

Mihin ammattikorkeakouluun/yliopistoon ikinä haetkaan, hakijoille julkaistaan (yleisesti netissä) ennakkomateriaali, johon perustuvat pääsykokeen tehtävät. Kun hain LAMK:n opiskelemaan syksyllä 2016, ennakkoaineisto koostui McKinsey Global Institute:n vuosikatsauksesta (oli siis englanninkielinen) ja Kasvupolkujen SWOT- aineistosta. Jos muistan oikein, niin McKinsey Global Institute piti lukea kokonaan (yhteensä yli 100 sivua) ja Kasvupolkujen SWOT:sta muistaakseni tietty sivumäärä...
Kuitenkin ohjeet ovat usein todella simppelit, ja tärkeintä on jakaa lukuprosessi jaksoihin. Varsinkin, jos kyseessä on kaksi - tai jopa kolme/neljä- aineistoa, on jaksotettava luku-urakka. Tällä tavoin et unohda lukea jotain tiettyä aineistoa, etkä perehdy lukemaan ainoastaan yhtä.


3. Muistiinpanot ovat kaiken A ja O

Suosittelen tekemään muistiinpanoja koko lukuprosessin aikana- riippuen tietysti siitä, millä tavalla opit asioita parhaiten... Itse muistan parhaiten asioita, kun kirjoitan muistiinpanoja, piirrän mind mappeja, teen taulukoita yms yms.
Muistiinpanoja kannattaa myös kerrata ja lukea, muuten niiden tekeminen on täysin turhaa! Eli ota tavaksi lukea joka ilta niitä muistiinpanoja, joita päivällä raapustit. Ja sama toistuu päivästä toiseen (paitsi vapaapäivinä, joita kannattaa myös pitää...).
Jos omistat eri värisiä tusseja, kyniä tms. alleviivaa mielestäsi tärkeimmät kohdat. Vältä kuitenkin koko tekstin suttaamista kirkuvan oranssiksi.

Joo, tuossa oli nyt muutama maistiainen aluksi. Ja yksi kirjavinkki vielä: jos et ole vielä tutustunut, suosittelen lämpimästi lukemaan Juha T. Hakalan Pääsykoeopas- nimisen teoksen. Siinä, jos missä, on paljon tärkeitä vinkkejä pääsykokeita varten!

Millaisia mielipiteitä nämä herättävät? Haluatko kenties kertoa omat valmistautumis metodisi?

~ JF

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti