lauantai 4. maaliskuuta 2017

Ajankäyttö hallintaan

Ammattikorkeakoulu- tasoinen opiskelu tuo omia haasteita: opiskelu on osattava jakaa tiettyihin osiin, ajankäytöstä on pidettävä huolta ja muutenkin omasta fyysisestä sekä henkisestä olemuksesta on huolehdittava. Monta köyttä on pidettävä kädessä yhtä aikaa, ja monelle ensimmäisen vuoden opiskelijalle se tuottaakin aluksi hankaluuksia. Kuten voittekin jo otsikosta todeta, tämän päiväinen postaus pitää sisällään ajan käytön hallinnan sekä muutamia vinkkejä opintojen aloittamiseen.

Voin myöntää, että itselleni opintojen aloittaminen ei ollut aluksi helppoa. Tottakai olin innoissani - ja hieman yllättynyt- että pääsinkin vihdoin korkeakouluun. Kun opinnot alkoivat, tuli eteen monta uutta ja kiinnostavaa asiaa. Hamstarsin tietoa joka paikasta ja jäin koukkuun kalenterin käyttöön: joka toiselle sivulle oli tultava jokin merkintä värillisellä tussilla, jotta oloni olisi ollut parempi.

Onneksi huomasin aika pian, että stressaantuneena mikään ei toiminut - olin ärtyisä, väsynyt ja muka niin "kiireinen" etten omasta fyysisestä kunnostani voinut pitää huolta. Oli pakko hieman hellittää otetta ja katsottava eteenpäin: amk-opiskelussa tulee vielä monenlaista tilannetta eteen opinnäytetyöstä harjoitteluun, projektitöitä unohtamatta. Eli alkuvaiheessa ei kannata ottaa liian suurta työtaakka harteille.

Edelleen kalenteri on paras ystäväni. LAMKO:n jakama pieni, keltainen kalenteri on juuri sopivan kokoinen laukkuun heitettäväksi ja pöydäll pidettäväksi. Olipa hyvä, että mainitsen nyt kalenteri- sanan, koska postauksen otsikkohan viittaa siihen :)

Mitä kaikkea kalenteriin kannattaa oikein merkitä? Katson aina Repusta (=amk- opiskelun verkkoympäristö), millaisia deadlineja (= viimeinen palautuspäivä) on tiedossa. Kirjaan ne kalenteriin ja käytän korostamiseen jotain kirkasta väriä. Lisäksi merkitsen kalenteriin tärkeät menot (haastattelut, tapaamiset, seminaarit). Eikä sovi unohtaa treenipäiviä ja vapaa-ajan viettoon pyhitettyjä päiviä.

Jos et ole tottunut käyttämään kalenteria, suosittelen suuresti käyttämään sitä - opiskelet sitten lukiossa tai yliopistossa. Tällä tavalla et unohda tärkeitä päivämääriä (huomioithan kuitenkin, että luet kalenteria ainakin joka toinen päivä).

Toinen merkittävä asia ajankäytössä on tärkeiden ja ei-niin- tärkeiden asioiden erottaminen. Tärkeitä (tai todella tärkeitä) ovat tentit, töiden palautuspäivät ja opintojaksoihin ilmoittautumiset. Ja ei kannata unohtaa ilmoittautumista läsnäolevaksi tulevaan lukukauteen!
Sitten ne ei-niin- tärkeät asia: some-päivitykset ja kavereiden tapaamiset. Okei, onhan ihmisellä oltava sosiaalista kanssakäymistäkin, mutta jos aiot tehddä MUST TO DO -listaa, jätäthän nuo viimeksi mainitut häntäpäähän?

Oikein rytmitetyllä ja aikataulutetulla suunnitelmalla pääsetkin jo pitkälle, ja seuraavana viikonloppuna voit taas keskittyä tulevaan viikkoon: mitähän kaikkea on luvassa? :D





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti